Despre furatul miresei

S-a scris despre obiceiul furatului miresei ca ar fi cel mai pitoresc din Romania. Considerata de unii mai mult sau mai putin barbara, traditia este extrem de raspanadita la noi, fiind unul dintre cele mai asteptate evenimente ale serii.

Mirese furate - Arcul de Triumf (10)

Practica, desi are origini destul de neclare, nu ar trebui confundata cu “rapirea miresei”, raspandita mai ales in comunitatile vechi romani, in care fata era furata pentru ca mirele voia sa se sustraga platii acesteia. In alte culturi, acest obicei lua forma unui viol. Nobilii profitau de tanara mireasa, in cazul in care mirele nu reusea sa le plateasca acestora suma ceruta.

Oricum, traditia contemporana a furatului miresei nu are nicio legatura cu istora de mai inainte. Este mai degraba o forma de „testare” a mirelui, care ar trebui sa fie tot timpul cu ochii pe mireasa, pentru a se pregati pentru viata conjugala si a o proteja constant.

De cele mai multe ori insa, mirele “o scapa” din ochi, asa ca este pedepsit. Mireasa este furata si dusa, cel mai adesea, la un club sau la un bar unde danseaza si pozeaza alaturi de domnisoarele de onoare si de cei care au furat-o. Unele mirese refuza acest obicei deoarece vor sa aiba control total asupra propriei nunti, iar faptul ca lipsesc de la petrecere o buna bucata de timp li se pare aberant.

Asadar, daca planuiesti sa furi o mireasa in viitorul apropiat, tine cont de urmatoarele sfaturi:
  1. Nu merge prea departe. Cum spuneam, mireasa nu trebuie sa lipseasca foarte mult de la nunta pentru ca absenta ei creeaza disconfort, atat pentru mire, cat si pentru invitati.

  2. Nu cere lucruri exagerate. Rascumpararea miresei este simbolica si se plateste de obicei prin bauturi fine si o cerere de tipul “declaratie de dragoste”. Conform unor obiceiuri locale, daca mireasa este furata pana in ora 12, nasul este cel care va trebui sa plateasca rascumpararea. Si nu vrem sa asistam la o scena jenanta in care acesta sau mirele nu au resursele necesare pentru rascumparare, nu?

  3. Nu obliga mirele sa faca declaratie de dragoste. Unii barbati chiar nu se pot exprima in public, iar in acest caz este bine sa va ganditi la o solutie salvatoare, cum ar fi dansul sau cantatul.

Sfat: furatul miresei este, in final, nimic altceva decat teatru si spectacol, asa ca daca vrei ca mireasa sa se simta speciala, adu-o mirelui pe un cal alb. Cu siguranta audienta o sa fie impresionata! (tine cont totusi de locatia evenimentului :))

Autor: Georgiana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s