Istoria casatoriei (II)

0ccf958f0b7434cc6146f340a0e6bd33Asa cum am promis am revenit cu noi detalii despre cele mai semnificative momente din istoria casatoriei.

Abia in 866 Papa Nicolae I, recunoaste importanta consimtamantului, declarand ca daca acordul dintr-o casatorie lipseste, atunci toate celelalte sarbatori sunt nule.

Avand in vedere ca multe uniuni au loc fara marturii si ceremonie, in 1563 Consiliul de la Trent decreteaza ca ceremonia de casatorie sa fie oficializata in prezenta unui preot si a cel putin doi martori.
Mult mai tarziu, puritanii incep sa priveasca casatoria ca o relatie binecuvantata, cu dubla oportunitate: de a iubi si ierta.

Anul 1753 este marcat de implicarea statului, prin Legea Casatoriei Clandestine. Aceasta lege pretinde tinerilor sa-si uneasca destinele intr-o biserica sau capela in prezenta unui ministru si sa formuleze un anunt de casatorie sau ”strigare”. Acesta este un moment cheie in cursul istoric al casatoriei, intrucat statul introduce formalitati, sanctiuni si formeaza o baza legala in detrimentul dreptului canonic. O suta de ani mai tarziu, in Anglia si Tara Galilor este oficializata Legea casatoriei. Abia acum cuplurile au libertatea de a alege in functie de cult, traditii, modul in care urmeaza sa-si oficializeze relatia.

In 1970 Marlyn Yalom declara ca Legea casatoriei a devenit de gen neutru in societatile occidentale. Asadar, in sec 19 – 20 sotiile incep incet sa fie considerate mai degraba egale barbatilor decat supuse. De atunci si pana acum lucrurile au evoluat fulgerator. Si asta in favoarea noastra. Nu-i asa?

In sfarsit, indiferent de istoria zdruncinata a casatoriei, lucrurile stau altfel in prezent. Chiar daca pasul catre nunta ta nu este atat de simplu, spre deosebire de cuplurile din trecut subjugate de familii si unite prin legarea mainilor cu o piele, dantela sau bucata de material, tu ai posibilitatea de a spune ”Da” intr-o maniera personala, frumoasa si plina de sens.

Reclame

Un gând despre “Istoria casatoriei (II)

  1. Pingback: Ce simbolizeaza fiecare moment din ziua ta cea mare? (Traditiile la nunta) | Amazing brides

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s