Istoria casatoriei (I)

Page1Draga Adela, ma intalnesc cu Razvan din clasa a – XI-a. Este inteligent, chipes, imi respecta cariera, are 2 joburi si nu se mahneste cand ies cu fetele la club. Il iubesc, ma iubeste si tocmai a pus intrebarea ce-a mare. Suna perfect nu-i asa?

Ma entuziasmez pana peste margini cand ma gandesc la nunta la cort, la aranjamentele de levantica, la rochia din chiffon, la petrecerea burlacitelor, dar cand compar aceste minunatii cu  weekend-urile la mama soacra imi  tulbura mintea si parca si sentimentele.

Chiar daca astazi nu putine femei se afla in aceasta situatie, de-a lungul timpului prea multe scrisori de acest tip nu au fost scrise. Legea liberului arbitru  a fost ignorata in multe situatii si chiar si acum intalnim  femei  conditionate sa se casatoreasca cu barbati alesi de familie.  Motivul? Este simplu si de la sine inteles: religie, situatie financiara, conexiuni avantajoase.

Acum, ca sa-ti dovedesc ca esti o norocoasa pentru ca iti poti alege sotul visat, iti poti organiza nunta in functie de dorintele si peronalitatea ta, poti face pasul spre o viata in doi atunci cand te simti pregatita, voi face o incursiune in cele mai importante momente din istoria casatoriei.

Se intampla pentru prima data cam cu 4500 de ani in urma, in Mesopotamia, iar institutia casatoriei se baza pe manipularea unor nevoi precum: perpetuarea speciei, instaurarea unui set de reguli cu privire la acordarea drepturilor de proprietate precum si protectia liniei genealogice. In conditiile in care in Grecia clasica tatal isi oferea fiica spre martis prin sintagma ”Ti-o promit pe X in scopul de a produce copii legitimi”(A History of the Wife) imi imaginiez ca romantismul si fluturii din stomac lipseau cu desavarsire.

Primul care a clasificat casatoria sub principiul de sacrament a fost Sf. Pavel  comparand relatia dintre sot si sotie cu cea dintre Hristos si Biserica (Efes. V, 23-32). Joseph Campbell mentioneaza in Puterea Mitului ca abia in sec XII trubadurii timpului au crezut in iubire asa cum credem noi acum. Prin urmare conceptul de romantism nu a existat pana in epoca medieveala si a poetilor-cantaresti francezi.

Inca nu te simti norocoasa? Ramai aproape! Umeaza  partea a doua.

Reclame

Un gând despre “Istoria casatoriei (I)

  1. Pingback: Ce simbolizeaza fiecare moment din ziua ta cea mare? (Traditiile la nunta) | Amazing brides

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s